Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Περιγραφή εραλδικών συμβολών (blazon) μέρος 4ο

Έ
να από τα πιο σημαντικά και περίπλοκα κεφάλαια της ορθής εραλδικής περιγραφής, είναι η περιγραφή των συμβόλων που κοσμούν την ασπίδα.
Όπως και στην ασπίδα, έτσι και εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά, ένα συγκεκριμένο συντακτικό και μια συγκεκριμένη ορολογία, τα οποία μας βοηθάνε να περιγράψουμε τυχόν σύμβολα, όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά, έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη κατά τον σχεδιασμό.
Ας δούμε λοιπόν την σειρά, άλλα και τι περιπτώσεις έχουμε, κατά την περιγραφή ενός συμβόλου στην Εραλδική.


Βασική σειρά περιγραφής

Πρώτα από όλα αναφέρουμε την θέση που καταλαμβάνει το εν λόγο σύμβολο πάνω στην ασπίδα.  In base, In dexter chief (Εικόνα 1 & 2).

Εικόνα 1
Argent, In base a Heart Gules
(Λευκό, κάτω μία καρδιά κόκκινη)
Εικόνα 2
Argent, In dexter chief a Heart Gules
(Λευκό, αριστερά πάνω μία καρδιά κόκκινη)


Ακολουθεί το πλήθος των συμβόλων στην περίπτωση όπου είναι παραπάνω από ένα (Εικόνα 6 & 7). 

Στην συνέχεια αναφέρουμε το σύμβολο Charge. Τι είναι δηλαδή, σπαθί, ελάφι, καρδιά κ.τ.λ. Ακολουθεί η βασική στάση του συμβόλου Primary Attitude (συμπεριφορά, ιδιότητες, κατεύθυνση) εάν έχει. Αν δηλαδή έχουμε ένα λέοντα εφορμών ή κοιμώμενο, ένα πουλί που έχει ανοιχτά τα φτερά του ή κλειστά ή προς πια κατεύθυνση είναι στραμμένο κάποιο σπαθί. Τέλος αναφερόμαστε στο χρώμα του συμβόλου Tincture (Εικόνα 3).

Εικόνα 3
Argent, a stag lodged requardant Gules
(Λευκό, ένα ελάφι καθήμενο κοιτώνας πίσω Κόκκινο)

Ειδικότερες περιπτώσεις περιγραφής και η σειρά τους 

Στην περίπτωση όπου έχουμε τυχόν χρωματικές διαφοροποιήσεις Other Tinctures του συμβόλου, σε επιμέρους σημεία του, αυτές αναφέρονται αμέσως μετά την βασική περιγραφή του (εικόνα 4).
Επιπλέον μπορεί να έχουμε κάποια άλλα χαρακτηριστικά Attributes επί του συμβόλου τα οποία θα πρέπει να αναφερθούν αμέσως μετά. Θα πρέπει να περιγραφούν και οι επιμέρους λεπτομέρειες τους (εικόνα 5).

Εικόνα 4
Argent, a stag lodged requardant Gules attired Or
(Λευκό, ένα ελάφι καθήμενο κοιτώνας πίσω Κόκκινο με κέρατα Χρυσά)
Εικόνα 5
Argent, a stag lodged requardant Gules attired Or gorged of a coronet of four fleur-de-lys (two visible) and four crosses pattee (one and two halves visible) Or.

(Λευκό, ένα ελάφι καθήμενο κοιτώνας πίσω Κόκκινο με κέρατα Χρυσά φορώντας στον λαιμό κορώνα τεσσάρων κρίνων (δύο εμφανών) και τεσσάρων σταυρών (τριών εμφανών πρώτου και τρίτου μισού Χρυσή)
Είναι απαραίτητο για αντικείμενα με μάκρος να περιγράψουμε τον προσανατολισμό τους, προς τα που είναι στραμμένα. Παράδειγμα ένα σπαθί, ένα κοντάρι ή ένα βέλος. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας το επίθεμα -wise σε συνδυασμό με την εραλδική ορολογία προσανατολισμού. Για παράδειγμα fesswise για οριζόντιο, palewise για κάθετο, bendwise ή bendwise sinister για διαγώνιους. (Εικόνα 6, 7).
Όταν δε αυτά δεν είναι στην σειρά, τότε με την βοήθεια του προθέματος -in περιγράφουμε τον τρόπο που είναι τοποθετημένα, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη εραλδική ορολογία για τα σχήματα και τις γραμμές όπως in saltire, in pall κ.τ.λ. (εικόνα 8)   


Εικόνα 6
Azure Three swords fesswise in pale Argent
(Κυανό, τρία σπαθιά στραμμένα αριστερά (φορά ξίφους)
κάθετα (τρόπος τοποθέτησης)  Λευκά) 
Εικόνα 7
Azure Three swords palewise in fess Argent
(Κυανό, τρία σπαθιά στραμμένα προς τα πάνω 
(φορά ξίφους) οριζόντια (τρόπος τοποθέτησης)  Λευκά)

Εικόνα 8
Azure Four swords in saltire points inwards Argent
(Κυανό, Τέσσερα σπαθιά χιαστί
στραμμένα το ένα προς το άλλο Λευκά)

Όταν εμφανίζονται σύμβολα ανά σειρά, γίνεται αναφορά στο συνολικό πλήθος, το πλήθος ανά σειρά με αριθμούς, ενώ η σειρά εννοείται θεωρώντας πάντα δεδομένο ότι ξεκινάμε να περιγράφουμε από πάνω προς τα κάτω (εικόνα 9).

Εικόνα 9
Azure six mullet 3, 2 and 1 Or
(Κυανό, έξι αστέρια 3, 2 και 1(τρία πάνω, δύο στην μέση και ένα κάτω) Χρυσά.

Στην περίπτωση όπου έχουμε μικρότερα σύμβολα (τριτεύοντα) Tertiary Charges που τυχόν κοσμούν τα βασικά σύμβολα θα πρέπει να αναφερθούν και αυτά, αμέσως μετά την περιγραφή του βασικού συμβόλου (εικόνα 10). Επιπλέον αναφέρουμε το σημείο που αυτά απεικονίζονται πάνω στο κύριο σύμβολο, εάν αυτό είναι απαραίτητο (εικόνα 10b).

Εικόνα 10
Gules, a heart Or charged withsword fesswise.
(Κόκκινο, μία καρδιά χρυσή με ένα σπαθί στραμμένο αριστερά Κυανό).
Εικόνα 10b
Gules, a horse rampant Argent charged on the shoulder with a star Sable.
(Κόκκινο, ένα άλογο εφορμών Λευκό όπου φέρει στον ώμο του ένα άστρο Μαύρο).

Στην περίπτωση όπου έχουμε πάνω από δύο σύμβολα και με κάποιο τρόπο το ένα καλύπτει το άλλο ή τα άλλα ή οποιαδήποτε άλλη σχέση εμφάνισης μπορεί να έχουν μεταξύ τους τότε θα πρέπει να περιγράψουμε την σειρά και τον τρόπο εμφάνισης τους. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και η παραπάνω περίπτωση (εικόνα 10) άλλα και επιπλέον συνδυασμοί απεικονίσεων. Οι περιπτώσεις που έχουμε είναι οι εξής: 
  • Charged with Σύμβολο πάνω σε σύμβολο, η παραπάνω περίπτωση δηλαδή. (Να είναι μικρότερο του αρχικού και να απεικονίζεται εντός του συμβόλου - Εικόνα 10)
  • Surmounted Το δεύτερο σύμβολο να υπερκαλύπτει σε κάποιο βαθμό (μικρό) το περίγραμμα του πρώτου. Εδώ χρειάζεται μια προσοχή καθώς δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με την παρακάτω περίπτωση. Ουσιαστικά έχουμε μια πολύ μικρή υπερκάλυψη, οριακά έξω από το περίγραμμα του πρώτου (εικόνα 11). 
  • Over All Σύμβολο πάνω από όλα τα άλλα. Εδώ μιλάμε για ένα σύμβολο που υπερκαλύπτει όλα τα άλλα. Δηλαδή είναι σε πρώτο επίπεδο και τα υπόλοιπα σύμβολα ουσιαστικά λειτουργούν ως φόντο προς αυτό (εικόνα 12). 
  • Debruised Όταν μια λωρίδα υπερκαλύπτει ένα σύμβολο (εικόνα 13). 
  • Ensigned Το δεύτερο σύμβολο είναι από πάνω από το πρώτο, ως στέμμα του πρώτου (εικόνα 14). 
  • Issuant Όταν το σύμβολο είναι αναδυόμενο από κάποια λωρίδα, κάποιο χώρισμα της ασπίδας ή κάποιο άλλο σύμβολο (εικόνα 15). 

Εικόνα 11
Gules, a heart Or surmounted by a sword Azure.
Εικόνα 12
Gules, Three hearts in pale Or
and over all a sword bendwise point upwards Azure.

Εικόνα 13
Gules, a heart Or debruised by a bendlet Sable
Εικόνα 14
Gules, a heart ensigned with a coronet
of four fleur-de-lys (two visible)
and four crosses pattee (one and two halves visible) Or. 
Εικόνα 15
Gules, a fess Argent issuant τherefrom a semi-horshe of the same.
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη ολοκληρώνουμε την όποια περιγραφή με το χρώμα Tincture. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι εάν δεν αναφέρεται χρώμα καθ’ όλη την περιγραφή, σημαίνει ότι όλα είναι του ιδού χρώματος με αυτό που αναφέρεται τελευταίο. Σε περίπτωση όμως που μια τέτοια οικονομία λέξεων, μπορεί να δημιουργήσει παρανοήσεις για τον σχεδιασμό, τότε μπορούμε να κάνουμε χρήση του χρώματος οπουδήποτε χρειάζεται, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα.

Για το τέλος αφήσαμε το cantone. Αυτό είναι ουσιαστικά μια προσθήκη στο πάνω στον θυρεό, ένα τετράγωνο το οποίο υπερκαλύπτει τον θυρεό και μπορεί να έχει εντελώς ξεχωριστές αναπαραστάσεις. Είναι κάτι ουσιαστικά αυτόνομο και αναφέρεται τελευταίο ακολουθώντας φυσικά όλους τους παραπάνω κανόνες περιγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου