Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Περιγραφή εραλδικών συμβολών (blazon) μέρος 3ο

Π
ρίν συνεχίσουμε στο πώς θα πρέπει να περιγράφονται τα σύμβολα (Charges) που απεικονίζει ένας θυρεός θα σταθούμε λίγο στην ορθή περιγραφή πιο περίπλοκων φόντων στις ασπίδες (Parted Field). Δίχρωμα, τρίχρωμα, φόντα με λωρίδες κτλ. όπου διαιρούν το φόντο σε δύο ή τρία μέρη ή και περισσότερα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, προς αποφυγή παρανοήσεως, ότι άλλο είναι μία λωρίδα - χώρισμα (Ordinary) που διαπερνά την ασπίδα από άκρη σε άκρη ως λωρίδα και άλλο ο διαχωρισμός - διαίρεση του φόντου της ασπίδας με γραμμές.  


Per cross (quarterly) Or and Vert
(Κατά σταυρό ή σταυρωτά
 Χρυσό και Πράσινο)  
Στην περιγραφή ενός φόντου μίας ασπίδας που είναι διαιρεμένο σε δύο ή τρία χρώματα με γραμμές ξεκινάμε πάντα με την λέξη Per (Κατά) και συνεχίζουμε με την κατεύθυνση του χωρίσματος, αν δηλαδή είναι κάθετο, οριζόντιο, σταυρός, χιαστή ή ότι άλλο. Έπειτα το είδος του χωρίσματος, αν είναι κυματοειδές, οδοντωτό ή ότι άλλο. Να επισημάνουμε ότι όταν η γραμμή είναι ευθεία δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε. Θεωρείται αυτονόητο. Κλείνουμε δε με το χρώμα του κάθε μέρους.



Η περιγραφή της κατεύθυνσης του χωρίσματος ή η περιγραφή του είδους, δεν διαφέρει από την περιγραφή της κατεύθυνσης ή του είδους, που χρησιμοποιούμε και στις λωρίδες - χωρίσματα (Ordinary), που περιγράψαμε στο δεύτερο μέρος. Επίσης εδώ οι κανόνες των χρωμάτων δεν ισχύουν καθώς, ουσιαστικά, δεν έχουμε ένα χρώμα πάνω σε ένα άλλο άλλα το ένα δίπλα από το άλλο όπως η εικόνα 3.



Per fess Or and Gules
(Κατά οριζόντια
Χρυσό και Κόκκινο)
Εικόνα 3
Per pale wavy Gules and Azure

(Κατά κάθετα κυματοειδές
Κόκκινο και Μπλε)


Ακόμα μία περίπτωση, όπου αρκετές φορές προκαλεί σύγχυση, είναι αυτή όπου το φόντο είναι χωρισμένο σε λωρίδες ίσου πλήθους εναλλάξ χρώματος, το ένα χρώμα δίπλα από το άλλο (multi-parted or "Banded"). Η σύγχυση έγκειται στο ότι κάτι τέτοιο έχει δύο διαφορετικές εραλδικές εφαρμογές. Είτε ως το ένα χρώμα δίπλα στο άλλο με ίσου πλήθους λωρίδες εναλλάξ (εικόνες 4 και 5), είτε ως ενιαίου χρώματος ασπίδα όπου πάνω της υπάρχουν λωρίδες - χωρίσματα (εικόνα 6).

Στην πρώτη περίπτωση περιγράφεται πρώτα η κατεύθυνση των εναλλάξ λωρίδων, αν δηλαδή είναι κάθετο, οριζόντιο, διαγώνιο. Έπειτα το είδος τους, αν είναι κυματοειδές, οδοντωτό ή ότι άλλο. Στην συνέχεια το πλήθος τους και τέλος το χρώμα τους, ξεκινώντας πάντα από τα μέταλλα που είθισται να ξεκινάνε πρώτα όπως τα παραδείγματα όπου ξεκινάνε με Χρυσό ή Αργυρό.


Εικόνα 4
Paly of six, Or and sable(Κάθετες έξη λωρίδεςΧρυσό και Μαύρο εναλλάξ)
Εικόνα 5
Barry of six, Or and Gules
(Οριζόντιες έξη λωρίδες
Χρυσό και Κόκκινο εναλλάξ)
  
Στην δεύτερη περίπτωση, κατ αρχήν δεν έχουμε ίσου πλήθους λωρίδες. Περιγράφουμε πρώτα το φόντο και έπειτα τις λωρίδες - χωρίσματα όπως το παράδειγμα (διατηρούμε την σειρά περιγραφής, πλήθος, κατεύθυνση, είδος, χρώμα όπως έχουμε ήδη αναφέρει). Ουσιαστικά ανήκει στις περιπτώσεις του δεύτερου μέρους.


Εικόνα 6
Or three bars Sable
(Χρυσό, Τρεις κάθετες λωρίδες Μαύρες)



Η περίπτωση των μοτίβων (Patterned). Εδώ έχουμε να κάνουμε με φόντο με την μορφή σκακιέρας (chequy or "checky"), ή ρόμβων (lozengy) για παράδειγμα. Εδώ ξεκινάμε την περιγραφή με το είδος του μοτίβου, ακολουθεί το χρώμα του πάνω αριστερά τετραγώνου και έπειτα το επόμενο χρώμα όπως το παρακάτω παράδειγμα (Εικόνα 7)



Η περίπτωση των επαναλαμβανόμενων μικρών συμβόλων ως μοτίβο (Semy). Εδώ περιγράφουμε το χρώμα και έπειτα με πρώτη την λέξη Semy of το επαναλαμβανόμενο σύμβολο και το χρώμα του. Για ορισμένα δε σύμβολα υπάρχουν συγκεκριμένοι ορισμοί όπως στο παρακάτω παράδειγμα της εικόνας 8. Αντί να πούμε Sable semy of Argent περιγράφουμε ως Sable goutty de larmes. Εάν τώρα σε μία ασπίδα έχουν τοποθετηθεί μόνο περιμετρικά του φόντου αυτά τα μικρά σύμβολα τότε αυτό το φόντο περιγράφεται ως orle. 



Εικόνα 7
Checky Argent and Azure
(σκακιέρα Αργυρό και Μπλε )
Εικόνα 8
Sable goutty de larmes
(Μαύρο, μοτίβο δάκρυα αργυρά) 



Τέλος έχουμε την περίπτωση της Gyronny. Εδώ η απεικόνιση αφορά γραμμές που τέμνονται στο κέντρο της ασπίδας, δημιουργώντας διαμερίσματα εναλλάξ. Η πιο συνήθης περίπτωση είναι να έχουμε οκτώ ίσες και εναλλάξ διαιρέσεις και σπανιότερα έξη, δέκα ή δώδεκα. Περιγράφουμε πρώτα με την λέξη Gyronny έπειτα το πλήθος και τέλος τα χρώματα. Το πρώτο χρώμα που περιγράφεται είναι το πάνω αριστερά.    



Gyronny of eight, Or and Sable
(Τεμνόμενες (;) οκτώ, Χρυσό και Μαύρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου