Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Εραλδικό Σήμα - Έμβλημα (Heraldic badge)

Το ρόδον του οίκου των Τυδώρ.
Το Εραλδικό Σήμα - Έμβλημα (Heraldic badge) είναι μία απεικόνιση -ένα συμβολικό διακριτικό σχήμα- που σκοπό έχει να δηλώσει την υλική ή πνευματική ιδιοκτησία ενός ατόμου ή μίας οικογένειας. Είναι ένα προαιρετικό εραλδικό στοιχείο - σύμβολο που συχνά δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύμβολο απεικονίζεται στον θυρεό ή το οικόσημο του φορέα.

Φυσικά δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις όπου γίνεται χρήση κάποιου συμβόλου από τα παραπάνω προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Εραλδικό Σήμα - Έμβλημα.
Η δυνατότητα ευελιξίας που παρείχε, βασισμένη κυρίως στην λιτότητα της εικαστικής απεικόνισης του χάρισε γρήγορα μια θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα Εραλδικά Σύμβολα. Η χρήση του κατά τα τέλη του Μεσαίωνα είναι κυρίως ως κέντημα, κόσμημα, διάσημο - κονκάρδα σε ρούχα υποτελών, υπαλλήλων και στρατιωτών προκειμένου να υπάρχει η αναγνωρισιμότητα του κυρίου, εργοδότη, διοικητή κτλ.
Αργότερα και κυρίως κατά την αναγέννηση απέκτησε ένα πιο πνευματικό και προσωπικό χαρακτήρα. Έτσι το συναντάμε πλέον σε βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, επιστολές προκειμένου να υποδηλώσει τον κάτοχο του έργου.


Τα φτερά του Πρίγκιπα της Ουαλίας.
Έμβλημα του Πρίγκιπα της Ουαλίας
ως διαδόχου του θρόνου της Αγγλίας
Το έμβλημα του οίκου των Γουίνσδορ
απο το 1938 μέχρι το 1952.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου