Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ο Συνδυασμός δύο ή περισσότερων Θυρεών σε έναν

Θυρεός του Φιλίππου,
Δούκα του Εδιμβούργου
Ο συνδυασμός, ή το "πάντρεμα" δύο ή περισσότερων θυρεών σε έναν, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Εραλδική. Οι σκοποί που εξυπηρετούνται σε μια τέτοια σύνθεση είναι, είτε η ένωση δύο οικογενειών μέσω γάμου, είτε η αναφορά στην καταγωγή του φορέα, είτε η απεικόνιση των ιδιοτήτων, των τίτλων ή των ιδιοκτησιών του φορέα.
Ένα όμορφο παράδειγμα είναι ο θυρεός του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου.
Χωρισμένος στα τέσσερα φέρει πάνω αριστερά τον βασιλικό θυρεό της Δανίας ως πρίγκιπας της Δανίας (λόγο καταγωγής) . Πάνω δεξιά φέρει την Ελληνική σημαία ως πρίγκιπας της Ελλάδος (από τον πατέρα του πρίγκιπα Ανδρέα, γιο του Βασιλιά Γεωργίου Α') . Κάτω αριστερά φέρει τα χρώματα του Μπάττενμπεργκ (από την μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη, κόρη του Πρίγκιπα Λουδοβίκου του Μπάττενμπεργκ.) Τέλος κάτω δεξιά έχουμε τον θυρεό του Εδιμβούργου (ως Δούκας του Εδιμβούργου, τίτλος που του αποδόθηκε μετά τον γάμο του με την Βασίλισσα Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου). Έτσι λοιπόν σε έναν θυρεό έχουμε όλη την γενεαλογική διαδρομή του φορέα άλλα και των τίτλων που κατέχει.

Πώς όμως πρέπει να συνδυάζονται οι θυρεοί προκειμένου να έχουμε ένα όμορφο και εραλδικά σωστό αποτέλεσμα; Υπάρχουν παρακάτω οι τρεις βασικοί και εραλδικά ορθοί τρόποι:


  1. Χωρίζοντας την ασπίδα στην μέση και τοποθετώντας στο κάθε μέρος και έναν από τους θυρεούς. 
  2. Χωρίζοντας σε τέσσερα μέρα την ασπίδα και παρουσιάζοντας "χιαστή" τους δύο θυρεούς.
  3. Τοποθετώντας στο κέντρο του ενός θυρεού τον δεύτερο θυρεό μικρότερο.

Ο θυρεός της Κατερίνας,
 Δούκισσα του Κέμπριτζ (Κέιτ Μίντλετον),
 συζύγου του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, Δούκα του Κέμπριτζ. 


Τέλος, ένας ακόμα τρόπος συνδυασμού, είναι το να χωρίσουμε τους θυρεούς στην μέση και να τους τοποθετήσουμε έτσι ακριβώς στην ασπίδα. Σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει πιθανότητα να παραποιηθούν οι δύο θυρεοί, όπως στο πρώτο παράδειγμα παρακάτω, όπου κατά την ένωση τους προέκυψε κάτι τελείως διαφορετικό από τους αρχικούς θυρεούς.




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου