Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Εραλδικά σύμβολα π. Φλαβιανού Αλμπέσκου

Θυρεός
Εργασία:
Δημιουργία Εραλδικών συμβόλων κατ’ εντολή και για λογαριασμό του π. Φλαβιανού Αλμπέσκου.


Περιγραφή:

Θυρεός: Αζουρίτη με ένα λευκό σιρίτι μεταξύ δύο αμπελιών κίτρινων, στην βάση ένα χέρι που κρατάει έναν σταυρό.
Λοφίο – Κορυφή: Σε υφασμάτινο στεφάνι Αζουρίτη και Λευκό ένα χέρι που κρατάει το Άγιο ποτήριο.
 Ρητό: “Diligatis Invicem” (αγαπάτε αλλήλους)


Βασικές αρχές τεμηρίωσης:

Οκάτοχος των εραλδικών συμβόλων έχει γεννηθεί στην Ρουμανία και είναι ιερέας στην Σύρο. Στον θυρεό η Ασπίδα έχει χρώμα αζουρίτη (μπλέ) βασικό χρώμα στον θυρεό της Βαλάχιας, περιοχή καταγωγής του κατόχου, άλλα και Ελληνικό εθνικό χρώμα. Ως χρώμα δηλώνει την πίστη, την αγνότητα, την αλήθεια, τη δύναμη στη πίστη. Συνδυάζει την Ρουμανική καταγωγή του κατόχου, την Ελληνική του υπηκοότητα, άλλα και τον Νησιωτικό τόπο κατοικίας του με το μπλε της θάλασσας. Ο συμβολισμός περιγράφει την γεωγραφική διαδρομή του κατόχου του άλλα και τις θεμελιώδεις αρχές του. 

Η
Οικόσημο
ασπίδα έχει ένα λευκό Σιρίτι σε σχήμα «Λ» που απεικονίζει την στέγη ενός σπιτιού και κατά συνέπεια τις ρίζες της οικογένειας. Λευκό διότι το πρώτο συνθετικό του επωνύμου του κατόχου του, ΑΛΜΠ σημαίνει στην Ρουμανική – μητρική του γλώσσα «άσπρο». Συμβολικά απεικονίζει την επιτέλεση έργου πίστης από τον κάτοχο του και του αποδόθηκε λόγο της ιεροσύνης του. Περιγράφει την ονομαστική – γενεαλογική καταγωγή άλλα και το λειτούργημα του. 
Πάνω αριστερά και πάνω δεξιά το σιρίτι περιβάλλεται από δύο αμπέλια χρυσά. Χαρακτηριστική καλλιέργεια στην γενέτειρα του κατόχου. Συμβολίζει την καλοσύνη και την πρόνοια του Θεού. Το πλήθος τους αναφέρεται στα δύο παιδιά του Πατέρα του κατόχου.
Στην Βάση ένα χέρι που κρατάει έναν σταυρό χρυσό ως ένδειξη της οικογενειακής πίστης προς τον θεό και σύμβολο ιεροσύνης.

Στο οικόσημο ο μανδύας έχει εξωτερικά χρώμα μαύρο και εσωτερικά λευκό που συμβολίζει την αγνότητα και την ταπεινότητα του κληρικού. Εξωτερικά στο τελείωμα φέρει φάσα χρώματος λευκού υποδηλώνοντας την κατοχή αξιώματος για τον κάτοχο ως Αρχιερατικού Επίτροπου της Μητροπόλεως.
Το οικόσημο φέρει καλυμμαύχι ως ένδειξη ιεροσύνης του κατόχου και στον θυρεό έχει αποδοθεί σταυρός ως διάσημο του οφφικίου του πρωτοπρεσβύτερου.
Το ρητό «Diligatis Invicem» είναι στα Λατινικά και σημαίνει αγαπάτε αλλήλους. Θεμελιώδης ηθική αρχή του.
Κορυφή

Στη κορυφή (crest) το έμβλημα απεικονίζει ένα χέρι που κρατάει το Άγιο Ποτήριο και είναι ένας ακόμη συμβολισμός της Ιεροσύνης και της πνευματικότητας του κατόχου.(Δεν παρουσιάζεται στο παρόν οικόσημο ως είθισται πάνω απο το καλυμμαύχι για καθαρά πρακτικούς και εικαστικούς λόγους) Στο ίδιο μοτίβο έχουμε και το προσωπικό του Έμβλημα (badge) με το Άγιο Ποτήριο και την Άμπελο στεφανωμένα απο φύλλα αμπέλου.

Βασικός οδηγός στον σχεδιασμό και τεκμηρίωση του οικοσήμου στάθηκε το άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό κολέγιο της Εραλδικής για την ορθόδοξη εκκλησιαστική εραλδική του καθηγητή David Pittman Johnson, D.S.W.




Προσωπικό Έμβλημα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου